2019. december 11. szerda, Árpád

Magyar Rádió

Kossuth Rádió Petőfi Rádió Bartók Rádió Nemzetiségi Rádió Parlamenti Rádió Dankó rádió Duna World Rádió MR Zenei Együttesek

1956 a külföldi rádiókban:
BBC, ARD, ORF
CR, DR, SR
NPR

Ludwig van Beethoven
Egmont nyitány
MR Szimfonikusok
vezényel: Vásáry Tamás

A Kossuth Rádió ünnepi műsorai

Fotó: MTIAz 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából a következő műsorok hallhatóak a közrádióban.

2011. október 23., vasárnap - MR1-Kossuth Rádió
     
9.33   A Rádiótól a „szikláig”
Bácskai Endre ’56-os szabadságharcos portréja
A Petőfi kör tagjaként vett részt a forradalomban. Fegyverrel a kezében harcolt a Magyar Rádiónál, mert ők is szerették volna beolvasni követeléseiket a Gerő-beszédet követően. 1956. október 24-én hajnalban azonban szovjet tankok érkeztek a Múzeum Kávéház felől, s a leadott sorozat egy lövedéke szétroncsolta a térdét. A Vas utcai kórházban megkapta az utolsó kenetet, állapota válságos volt. Tizenöt társával együtt Bécsbe indították, de a szigorúan titkos Sziklakórházba vitték őket, ahonnan sok szenvedés után igen szerencsésen szabadult.
Szerkesztő – műsorvezető: Benkei Ildikó

16.04   A jogállam próbája – 2006. október 23.
Ötven évvel ezelőtt az ’56-os forradalom után október 23-án ismét vér folyt a pesti utcán. A kormányellenes tüntetők reggeli, előre nem bejelentett demonstrációi délutánra utcaharcokba torkolltak. A rendőrség könnygázzal, lovasrohammal, gumilövedékkel, kardlappal próbálta szétoszlatni a tömeget, köztük békés járókelőket, nézelődőket. Sólyom László köztársasági elnök 2007. szeptember 10-i parlamenti beszédében így fogalmazott: „A jogállam próbája lesz, hogyan dolgozza fel az igazságszolgáltatás a tavaly szeptemberben, de főleg az október 23-i tüntetéseken történteket.” Egy megsebzett ünnep rendhagyó krónikája Marosi Antaltól és Nádori Teodórától, aki 2006. október 23-án tudósította a Kossuth Rádiót.

17.04   „Aki magyar, velünk tart” – ’56-os cigány hősök
1956 egyik roma származású felkelője, Fehér Nándor ezt a kiáltást hallva csatlakozott tizenöt évesen a felkelőkhöz. Eörsi László történész évek óta keresi, kutatja ’56 cigány származású forradalmárainak nevét, sorsát, akiknek tetteit – a szájhagyományokon túl – csak a bírósági ítéletek őrzik. A cigányok ott voltak a Corvin közben, a Práter utcában, a Ferencvárosban, s fegyverrel küzdöttek a magyar szabadságért.

20.00   Óráról órára - Ez történt 1956. október 23-án (II/1-2. rész)
A kétrészes műsor eredetileg tizenkilenc ötperces klipben mutatta be 19 óra drámai és vidám eseményeit, a Magyar Rádió aznapi archív és rekonstruált adását használva keretjátékként. Számos eddig ismeretlen anyag hangzik el az MR Hangarchívumából és az 1956-os Intézet felvételeiből, valamint memoárokból, újságcikkekből, a színházi és moziműsorból is.

1956. október 23-án hajnali 4 óra 35 perckor a Kossuth Rádió ezúttal is a Vidáman, frissen című reggeli zenés műsorral nyitotta a napot.

9 órakor a Magyar Rádió 6-os stúdiójában megkezdték az Oly távol, messze van hazám című, későbbi Honvágy-dal felvételét. 17 óra tájban a Rádió épületénél is tüntetők jelentek meg, hogy beolvastassák a diákság 16 pontját. A Rádió vezetői erre nem voltak hajlandók, ezért a tömeg megpróbált behatolni az épületbe. 21 óra után mozgósítják a székesfehérvári szovjet különleges hadtestet. Budapest több pontján támadás éri a telefonközpontokat, nyomdákat, fegyvergyárakat. Megkezdődik a Rádió hajnalig tartó ostroma.

 
< Előző   Következő >
Minden jog fenntartva © 2010  | Kereskedelmi iroda | Impresszum