2020. március 31. kedd, Árpád

Magyar Rádió

Kossuth Rádió Petőfi Rádió Bartók Rádió Nemzetiségi Rádió Parlamenti Rádió Dankó rádió Duna World Rádió MR Zenei Együttesek

 

Történet

Magyarországon a rendszeres rádiós műsorsugárzás 1925. december 1-jén indult meg a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. (MTR) keretében, amely akkor a Magyar Távirati Irodát (MTI) is magában foglalta.

Lakihegyen 1933-ban új antenna emelkedett az Európában rekordnak számító 300 méteres magasságba.

December 2-án ünnepélyesen felavatták az új, 120kW-os „óriásadót”, mely ezzel az antennával ettől fogva Budapest 1 műsorát sugározta.

1949. február 1-jén „Budapest 1” felveszi a Kossuth, „Budapest 2” a Petőfi nevet.

Az MTI-től különválasztva 1950. március 7-én létrejött a Magyar Rádióhivatal (MRH).

1951-ben először jelentik be a tévéadások majdani megindulását.

1953-ban Megalakult a műszaki jellegű Magyar Televízió Vállalat, és a Posta kísérleti Intézettel karöltve elkészíti az első , 100/50W-os adóberendezést.

1953. december 16-án a berendezés meg is kezdi próbaadásait.

Az első magyar televíziós felvételre 1954. szeptember 2-án kerül sor, a Filmgyárban.

1957. augusztus 18-án a szervezet Magyar Rádió és Televízió Vállalat (MRTV) néven működött tovább egészen 1974 októberéig, amikor különvált a Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV).

1996. augusztus 1-jén a médiatörvény értelmében megalakult a Magyar Rádió Rt. melynek neve 2006-ban módosult Magyar Rádió zrt.-re.

A közmédiumok működése a 109/2010. (X. 28.) számú országgyűlési határozatban foglaltak alapján átalakult. Ennek értelmében a közmédiumok vagyonelemeinek meghatározott köre 2011. január 1-jével a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (Alap) kezelésébe került. A közszolgálati részvénytársaságok (Magyar Rádió nonprofit Zrt. Magyar Televízió nonprofit Zrt., Duna Televízió nonprofit Zrt. és Magyar Távirati Iroda nonprofit Zrt.) tulajdonában marad mindazon vagyon, amely a közszolgálati részvénytársaságok műsorszerkezetének, továbbá műsorainak, illetve műsorszámai tartalmának a közszolgálati részvénytársaságok által történő, törvényben szabályozott meghatározásához, megtervezéséhez, a műsorok elkészíttetéséhez és a műsorszolgáltatásához, valamint a nemzeti hírügynökségi feladatok ellátásához szükséges feltételrendszer fennállását biztosítja.

 
Image English
Minden jog fenntartva © 2010  | Kereskedelmi iroda | Impresszum